• Voeding
  • Gewijzigd op 21 juni 2024

Recept: Quinoa salade

Deze quinoa salade is een ideale maaltijd na het fietsen. Alle verloren energie vul je op een gezonde manier weer aan.
Recept: Quinoa salade

Deze salade zit vol met gezonde eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Met veel groente, zaden, pitten, peulvruchten, oliën, noten en natuurlijk de quinoa. Quinoa is officieel geen graan, maar een glutenvrij zaad en heeft veel voordelen. Het bevat namelijk alle essentiële aminozuren en relatief veel koolhydraten, maar laat de suikerspiegel met rust. Ook is het rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten.

Voor deze salade heb ik er bewust voor gekozen deze extra eiwitrijk te maken door kikkererwten en noten toe te voegen. De frisse, gezonde groente met een dressing van walnootolie, vol met omega 3 vetzuren, maakt dit tot een supergezonde, volwaardige maaltijd.

Wat heb je nodig?

Voor de salade (3 á 4 porties)

  • 300 gram quinoa (de witte versie of de gemengde kleuren van verschillende quinoa soorten)
  • 2 bouillonblokjes
  • 25 cherrytomaten
  • 1 avocado
  • 1 kleine komkommer
  • 1 potje kikkererwten
  • 1 klein uitje
  • 1 puntpaprika
  • handje muntbladeren
  • handje basilicumbladeren
  • handje pompoenpitten
  • handje zonnebloempitten
  • handje walnoten
  • veldsla

Voor de dressing

• 4 grote eetlepels walnootolie
• 1 grote eetlepel mosterd
• 2 eetlepels honing

Aan de slag

1. Kook de quinoa gaar zoals op het pak vermeld met de bouillonblokjes
2. Giet de kikkererwten af
3. Snij de ui, avocado, cherrytomaten, komkommer, paprika, munt en de basilicum in kleine stukjes
4. Voeg de groente, kruiden, kikkererwten, noten en pitten samen en meng dit met je handen
5. Maak daarna een dressing door de walnootolie, mosterd en honing samen te voegen en dit met een vork goed samen te kloppen

6. Voeg de dressing bij het groentemengsel
7. Wanneer de quinoa klaar is, afgieten en laten afkoelen; koud mengen met het groentemengsel
8. Zet het in de koelkast en je kunt het een dag later ook eten
9. Bij het opdienen leg je de veldsla verspreid over het bord, als een gespreid bedje voor de quinoa

Maak je deze salade voordat je op de fiets stapt, dan laat je de quinoa, bedekt met een keukendoek, op je aanrecht staan en zet je het groentemengsel in de koelkast. Bij terugkomst, meng je het. Eet smakelijk!

Inspiratie in je mailbox

Elke maand uitdagende tochten, mooie routes en interessante tips & tricks in je mailbox? Meld je gratis aan voor de Fietssport nieuwsbrief.

Meld je aan
Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant