• Ons werk
  • Gewijzigd op 11 maart 2025

NTFU, KWbN en komoot maken duidelijk waar je wél mag fietsen

Om ‘wildfietsen’ tegen te gaan, starten NTFU, komoot en KWbN een onderzoek. Dit onderzoek brengt in kaart waar fietsen in de natuur wel en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de gegevens in OpenStreetMap te verbeteren.
Door een gebrek aan duidelijke informatie belanden bosfietsers onbedoeld op paden waar fietsen niet is toegestaan. Dit zorgt voor frustratie bij andere bosgebruikers en terreineigenaren. Gevolg is dat steeds meer paden worden gesloten voor fietsers. Om dit probleem aan te pakken, brengen wielersportbond NTFU, Koninklijke Wandelbond Nederland (KWbN) en komoot in kaart waar fietsen in de natuur wél mag. Ze zorgen dat deze legale bosfietspaden goed in OpenStreetMap (OSM) worden weergegeven. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer ondersteunen dit initiatief en stellen de data van hun natuurgebieden beschikbaar.

De kracht en complexiteit van OpenStreetMap

OSM is een open en wereldwijd platform voor kaartgegevens waaraan iedereen kan bijdragen. Het biedt gedetailleerde informatie over fietspaden, routes en voorzieningen. Dit maakt het tot een van de meest betrouwbare kaartendatabases ter wereld. Populaire routeplatformen als Strava en komoot gebruiken OSM. Toch komt het voor dat informatie over waar er wel en niet gefietst mag worden, ontbreekt of niet up-to-date is in OSM. Met onduidelijkheid en misverstanden als gevolg.

Investeren in een oplossing

Om te zorgen dat bosfietsers op het juiste pad blijven, investeren NTFU, KWbN en komoot in een gedetailleerd onderzoek. Track Landscapes voert dit onderzoek uit en brengt in kaart waar fietsen in de natuur wél en niet is toegestaan. De resultaten worden gebruikt om de legale fietspaden nauwkeurig in OSM te verwerken. Zo zijn bosfietsers via bijvoorbeeld Komoot beter geïnformeerd en draagt het bij aan het behoud van legale fietsroutes.

Betrouwbare routes voor avontuurlijke fietsers

Veel fietsers en wandelaars gebruiken komoot en vertrouwen erop dat de informatie over de routes klopt. “Bij komoot is het onze missie om outdoor avonturen voor iedereen toegankelijk te maken. We willen onze gebruikers optimaal informeren over hun geplande routes, zodat ze zorgeloos op pad kunnen. In komoot zie je direct of een route over een pad loopt waar je niet mag fietsen. Maar om dit écht volledig en betrouwbaar te maken, hebben we nauwkeurige en actuele data nodig”, legt Roebijn Schijf, Marketing Manager bij komoot uit.

Samen verantwoordelijk voor de natuur

“Fietsers moeten ook zelf opletten waar ze mogen rijden,” stelt Troy Corsen, belangenbehartiger bij de NTFU. “Maar als je fietsnavigatie niet alle informatie heeft en de borden in het bos ook nog eens onduidelijk zijn, belanden bosfietsers toch onbewust op paden waar dat niet mag. Met het onderzoek helpen we gravelbikers en mountainbikers daarom door in kaart te brengen waar fietsen wel is toegestaan.”

Ook wandelaars profiteren van de verbeterde informatie, vindt Natasha Wijgerse, projectmedewerker bij KWbN. “Met betere gegevens verwachten we dat wandelaars minder vaak bosfietsers tegenkomen op wandelpaden. Tegelijkertijd wordt de kans kleiner dat fietsers per ongeluk door verboden gebieden rijden.”

Een duurzame balans

De organisaties benadrukken dat fietspaden sluiten of fietsers uit natuurgebieden weren geen oplossing is. Met betrouwbare data en betere informatie kunnen fietsers en wandelaars genieten van de natuur, zonder deze te verstoren. Dit gezamenlijke initiatief draagt bij aan een toekomst waarin wandelen, fietsen en natuurbehoud in balans blijven.

Ellen Stoffels
Door Ellen Stoffels

Rijdt net zo graag haar vaste rondje om het Gooimeer als een toertocht, zit er in de winter warmpjes bij in haar Zwift-cave.

Dit vind je misschien ook interessant