• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 12 oktober 2022

Do’s en don'ts in het bos

Niks mooiers dan biken in het bos. Grote kans dat je andere bosgebruikers tegenkomt. Om ‘botsingen’ te voorkomen hebben we aantal do’s and don’ts voor je op een rijtje gezet. Zo houden we het gezellig en kan iedereen genieten van de natuur.
Do’s en don'ts in het bos

Do’s in het bos

  • Blijf op de trails. In veel bossen mag je alleen fietsen op de daartoe aangegeven routes. Denk aan fietspaden en gemarkeerde mountainbike trails. Een mountainbikeroute herken je aan het MTB-teken (driehoekje met twee rondjes). In een paar natuurgebieden mag je wel vrij fietsen op paden. Check hiervoor de toegangsborden die bij de ingang van zo’n gebied staan. Check ook ons artikel Waar mag je mountainbiken?

 

  • Fiets in kleine groepen. Grote pelotons die door het bos crossen komen intimiderend over op andere recreanten. Daarnaast zit een ongeluk in een grote groep in een klein hoekje.

 

  • Pas je snelheid aan andere bosgebruikers aan. Nader je een wandelaar? Minder je snelheid en laat horen dat je eraan komt (bellen of groeten). Nader je een ruiter? Laat dan door middel van je stem (groeten) horen dat je in de buurt bent. Een paard is een vluchtdier en kan schrikken van onverwacht geluid of bewegingen.

 

  • Haal alleen andere bikers alleen in als er voldoende ruimte is om veilig te passeren. Dat betekent afremmen en tijdig aangeven dat je er langs wilt. Wees sociaal.

 

  • Groet elkaar vriendelijk. Iedereen is op zijn of haar manier aan het genieten van de natuur, en een bedankje levert veel wederzijds begrip op.

 

Don’ts in het bos

  • Smijt je afval nooit op de grond. Neem je zooi mee naar huis of gooi het onderweg in de prullenbak.

 

  • Ga na zonsondergang niet in het bos biken. Dus niet in het pikkedonker met een bouwlamp tussen de bomen door slalommen. Gun dieren hun rust. Boswachter Rein Zwaan geeft tekst en uitleg

 

  • Vermijd MTB-trails als het dagenlang met bakken uit de hemel is gekomen. Veel paden hebben tijd nodig om op te drogen. Doe je dit niet, dan trap je de paden kapot. Veel onderhoudsploegen hebben Facebook-pagina’s waarop ze melden hoe de route er na een fikse plensbui bij ligt.

 

  • Rem niet als een malle. Slippen sloopt namelijk de ondergrond en bezorgt onderhoudsploegen van bike trails bergen werk. 

 

  • Ga niet op ruiter-, men- of wandelpaden fietsen. Kwestie van op de borden letten. Kruis je een ander pad? Knijp dan in de remmen en laat een wandelaar of ruiter rustig passeren. Schiet er niet snel voorlangs.

 

  • Rijdt een ruiter midden op een pad? Rem dan rustig af. Hij doet dit namelijk niet om jou de weg te versperren, maar omdat hij bijvoorbeeld op een jong- of schrikachtig paard zit. De meeste ruiters bewegen hierbij de arm op- en neer. Passeer deze ruiter in een rustig tempo.  

 
Buitencode

Behalve de bovenstaande do’s en don'ts hebben we ook nog de Buitencode. Deze bestaat uit 5 simpele regels en heeft tot doel om het gezellig te houden in de Nederlandse natuurgebieden. De code is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant