Doe dit najaar mee met Start2Bike
Verbeter je fietstechniek.
Bergen hebben we in Nederland niet, maar wind hebben we genoeg in huis! Fietsen met een flinke bak wind tegen kan enorm zwaar en frustrerend zijn. Helemaal als je in je uppie aan het ploeteren bent. Met deze 5 tips geef jij de windgoden het nakijken. Zijn we er eentje vergeten? Laat het ons weten en wie weet zetten we jouw ik-laat-me-niet-kleinkrijgen-door-de-wind-tip erbij.
Een lichte aerobike is mooi en helpt zeker om door de wind te snijden. Echter is je lichaam voor 80% verantwoordelijk voor de luchtweerstand. Het is dus belangrijk om je lichaam zo klein mogelijk te maken. Je kunt je frontale oppervlak (voorkant van je lichaam) klein maken door dieper te gaan zitten. Fiets met je handen onder in de beugels en draai je ellebogen naar binnen. Daarmee verminder je niet alleen de luchtweerstand maar verbeter je de stabiliteit doordat je het zwaartepunt verlaagt. Daardoor is de kans dat je van je fiets geblazen wordt een stuk kleiner.
Trek daarnaast nauwsluitende kleren aan; met harde wind fungeert wapperende fietskleding als een soort remparachute. Dit geldt vooral voor (regen)jasjes. Hiermee voorkom je niet alleen een hoop onnodige weerstand (en snelheidsverlies), maar ook irritant geflapper tijdens je fietsrit.
"Met harde wind fungeert wapperende fietskleding als een soort remparachute"
Als een groep de wind trotseren is vele malen makkelijker. De voorste rij van de groep vangt immers het grootste gedeelte van de wind op en creëert een klein vacuüm voor de rijders daarachter. Zij hoeven tot 30% minder energie in het fietsen te steken om dezelfde snelheid te rijden. Om ervoor te zorgen dat je de werklast verdeelt, draai je elke paar minuten door. Hebben jij en je fietsmaten veel ervaring met het fietsen in een groep dan is waaier rijden een goede optie. Door de beperkte ruimte tussen de fietsers is concentratie belangrijk en moet je blindelings op elkaar kunnen vertrouwen.
Wees bedacht op plotselinge windvlagen? Wanneer je een hoek omdraait, vanachter een rij gebouwen vandaan fietst of een vrachtwagen je passeert kun je gegrepen worden door de wind. Natuurlijk is wiel aan wiel fietsen goed voor de aerodynamica. Het risico om bij een plotselinge windvlaag in je voorganger te fietsen is echter ook groter. Houd daarom iets meer afstand van anderen dan je normaal zou doen.
Heb je van die 60 mm hoge velgen op je racefiets? Hartstikke mooi maar bij stormachtig weer niet handig. Bij een stevige zijwind kun je zomaar de controle over je fiets verliezen. Heb je toevallig een reservesetje (lage) wielen? Wissel deze dan om en bewaar je flistende aerovelgen voor een mooie zomerdag.
Plan de route en check vooraf het weerbericht. Kies een route waar de wind geen vrij spel heeft zoals in polders, langs open weilanden of op dijken. Probeer daarnaast zo min mogelijk tegen de wind in te fietsen. Een mooie site om de lokale richting van de wind te checken is WindFinder. Zoek je locatie, bekijk de huidige windrichting en -snelheid of kijk wat de wind de komende dagen doet. Handig! Zorg bij het plannen van de route dat de arbeid op het begin zit en niet op het laatste stuk. Je bent dan vermoeid en kun minder snel anticiperen op plotselinge windvlagen.
Wil je meer goede tips lezen? Check dan regelmatig onze site, schrijf je in voor de nieuwsbrief en upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips en inspiratie.
Meer infoFietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.
Verbeter je fietstechniek.
4x oefeningen voor een stevige basis.
Profiteer van de korting en personaliseer je trainingsschema.
Delta Cycling stoomde Martijn in 100 dagen klaar voor een grote tocht.
Hoe sta je goed voorbereid aan de start?
Een goede manier om trainingen in te delen is gebruik maken van trainingszones.
Kan gepolariseerd trainen jou helpen bij het behalen van je doelen?
Met meer snelheid en controle door kuilen en oneffenheden? Lees onze tips.
In dit drieluik richt Willem Blankwater zich op fietsers met weinig klimervaring
Vaak wordt de HFmax berekend mbv van de leeftijd. Maar is dit betrouwbaar?