Wat is dikke lucht? En heb je er als fietser écht last van?
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Een bekende formule om de HFmax te berekenen komt van de onderzoekers Åstrand en Christensen (1964): HFmax = 220- leeftijd. Een ‘recentere’ studie van Tanaka uit 2001 laat echter zien dat de volgende formule nauwkeuriger is: HFmax = 208 – ( 0,7 x leeftijd). Met name bij mensen boven de 50 jaar is er verschil tussen beide formules: de formule van Tanaka zit bij een leeftijd van 50 jaar circa drie slagen per minuut hoger, en bij 70-jarige leeftijd zelfs negen slagen hoger. Het gevaar van formules op basis van de leeftijd is echter dat deze formules zijn gebaseerd op grote groepen mensen. Als individu kun je toch een heel stuk afwijken van het groepsgemiddelde.
Naar mijn mening is het beter om de HFmax te bepalen met een maximaaltest. Dit kan in een ‘laboratorium’ of ‘in het ‘veld’. In eerst instantie zou ik dit in een inspanningslab laten uitvoeren, omdat dit een veilige situatie is, waar tevens een hartfilmpje (ECG) meeloopt om te kijken of er geen gekke dingen gebeuren. Naderhand kan dan worden volstaan met een veldtest.
Een veldtest kan er als volgt uitzien. Van belang is natuurlijk dat er een hartslagmeter dient te worden gedragen, liefst één die je naderhand kunt uitlezen. Even bevochtigen tussen huid en hartslagmeter verhoogt de kans op een betrouwbare meting:
Indien tijdens een training of wedstrijd een nog hogere HFmax wordt gemeten, dient deze natuurlijk te worden gezien als de HFmax. Tot slot, de HFmax kan variëren gedurende het seizoen, als gevolg van een veranderde trainingstoestand of vermoeidheid. Bij vermoeidheid kan het zo zijn dat minder snel de beoogde HF-zone wordt bereikt: dat betekent dus niet dat je harder moet gaan trappen!
Wil je werken aan uithoudingsvermogen en/of snelheid? Door te trainen met trainingszones kun je verbeteringen teweeg te brengen op long-, hart- en spierniveau.
Lees meerRedactie Fietssport
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Wij geven je 5 praktische tips om de Hollandse wind te trotseren.
Jij laat je toch niet tegenhouden door een buitje?
Van beginnende fietser naar berggeit.
Je wordt beter op de fiets, bent klaar voor je eerste avontuur én meer!
Train niet te lang!
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
In training voor de Jean Nelissen Classic.
Nooit meer alleen bandje wisselen of solo tegen de wind in stoempen.
Draai 4 weken lang gratis proef.