Hoe werken pumptracks? Hoe overleef ik een wallride en hoe lanceer ik mijn fiets de lucht in? Maar ook: hoe klik ik in en uit? Welke rem moet ik gebruiken bij het afdalen en help, mijn voorwiel komt los als ik omhoog rijd.
Waar je als ervaren mountainbiker op zoek bent naar steeds meer sensatie, wil je als beginner vooral voorzichtig de eerste kilometers maken. Twee uitersten – een rookie versus een pro – maar welke mountainbiker je ook bent: jullie hebben één gemeenschappelijke deler. Allebei wil je weten hóe je moet mountainbiken. Want laten we eerlijk zijn: mountainbiken is géén sport waar je ‘zo even mee begint’.
Toch doen we dat. Iedereen kan immers fietsen en je duikt zo het bos in. En dat is raar. Want waar je bij bijna elke andere sport de technieken en spelregels leert en oefent, is het voor mountainbiken helemaal niet zo gebruikelijk eerst techniektrainingen te volgen. “Vallen hoort erbij”, maken we elkaar zelfs wijs.
Gek eigenlijk. Want waarom nemen we het voor lief dat we thuis op de bank kunnen belanden met een gebroken sleutelbeen, bekken of flinke schaafwonden? Je kunt een tijd niet mountainbiken en je mountainbike waar je altijd zo zuinig op bent, ligt in de kreukels. En als je dan weer opstapt, ben je bang om weer te vallen, ga je krampachtig rijden, et cetera!
Dus. Tijd om het tij te keren. De kans dat je valt, heb je grotendeels echt zélf in de hand. Hoe? Door simpelweg te werken aan je mountainbiketechnieken. Bij Fietssport moedigen we daarom echt iedereen aan die wil mountainbiken techniektrainingen te volgen. Of je nu net begint of voor jou geen track te meer gek is.
1. Je techniek verbetert
Om te kunnen mountainbiken, moet je weten hóe je dat doet. Net zoals je dat wilt weten als gaat duiken, skiën, surfen… Eigenlijk zoals je bij elke sport moet én wilt weten wat je moet doen. Toch lijkt die vlieger niet op te gaan voor mountainbiken. Je kunt toch gewoon fietsen? Je koopt een mountainbike, stapt op en rijd zo het bos in. En onderweg ontdek je dan wel hoe alles werkt.
Onzin. Want je moet wél echt weten hoe een mountainbike werkt. Is toch totaal anders dan je stadsfiets… Net zoals fietsen door zand en modder en over boomwortels en rotsblokken in de verste niets is vergeleken met je ritje naar de supermarkt.
Met techniektrainingen leer je hoe je moet remmen, schakelen, sturen, hoe je over boomwortels en rotsblokke rijdt en hoe je je gewicht op de fiets verplaatst zodat je kunt klimmen en afdalen.
2. Het is veiliger
Door een techniektraining te volgen, leer je veilig mountainbiken. Je leert technieken om valpartijen te voorkomen, beter te reageren op onverwachte situaties en wat je moet doen als je bijvoorbeeld wilt inhalen of als je ingehaald wordt.
3. Je hebt meer plezier
Het mooiste effect van trainingen volgen, is ervaren dat je steeds beter wordt op de fiets. Je techniek verbetert, je kunt verder, harder en sneller fietsen en je wordt steeds zelfverzekerder. Je gaat nieuwe uitdagingen aan, verlegt je grenzen en je ontwikkelt je zelf dus op de fiets.
4. Je leert je materiaal kennen
Gebruik je je voorrem of beide remmen als je hard moet afremmen? Welke bandenspanning heb ik nodig? Wat doet de vering op je mountainbike? Weten wat je mountainbike kan én hoe je het gebruikt, is echt een vereiste als je onderweg bent.
Tijdens een goede techniektraining leer je dit soort zaken en geloof ons: dat vergroot écht je plezier op de fiets. Veel meer dan zelf maar uitvogelen hoe alles werkt. Of erger: jezelf afvragen hoe je in vredesnaam over je stuur bent gevlogen...
5. Je krijgt een betere conditie en meer kracht
Met mountainbiken gaat je fysieke conditie met sprongen vooruit. Door trainingen te volgen, vergroot je je kracht en uithoudingsvermogen, waardoor niet alleen je prestaties verbeteren maar ook je algehele fitheid.
Dus als je serieus wilt trainen voor een specifiek doel of gewoon beter wilt worden, doe jezelf een plezier én meld je aan voor een training of clinic.
6. Je bent meer gefocust
Voor mountainbiken moet je geconcentreerd zijn, vooral als je over moeilijk terrein rijdt. Training helpt je om je focus te verbeteren, zodat je sneller kunt anticiperen op wat er komen gaat en beter kunt omgaan met uitdagingen.
7. Je leert mensen kennen
Door een training te volgen, kom je in contact met andere mountainbikers. Je leert van elkaar, je moedigt elkaar aan, ontdekt samen nieuwe routes en ervaart hoe het is om in een groep te rijden, wat een sociaal aspect toevoegt aan de sport.
Bij de meeste mountainbikeclubs kun je elk weekend wel trainingen doen. Dé perfecte plek dus om het mountainbiken te leren én nieuwe fietsvriend(inn)en te maken.
Waar volg ik een techniektraining?
Wil je vooral de basistechnieken onder de knie krijgen? Of heb je een opfriscursus nodig? Meld je dan vooral aan voor een
Start2Bike-training bij jou in de buurt.
Wil je structureel aan je mountainbikeskills werken? Sluit dan aan bij de trainingen die bij veel mountainbikeclubs door heel het land gegeven worden. Op
Fietssport.nl/clubs vind je een overzicht van alle mountainbikeclubs in Nederland.
Zoek je een specifieke training, wil je met een aantal fietsvriend(inn)en samen een clinic volgen of wil je graag een-op-een begeleid worden? google dan 'mountainbike clinic'. Het aanbod is groot en voor ieder wat wils.
Wat het ook wordt: doe jezelf écht een plezier en volg een techniektraining. Daarmee zit je met veel meer plezier op de fiets én voorkom je dat je fietsrit eindigt in het ziekenhuis!