Wat is dikke lucht? En heb je er als fietser écht last van?
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
De algemene gedachte is dat in deze maanden met rustige duurtrainingen een basis gelegd moet worden voor de rest van het seizoen. De vergelijking met het bouwen van een huis, waarbij eerst de fundamenten gelegd moeten worden, wordt dan gemaakt. Maar is je lichaam eigenlijk wel te vergelijken met het bouwen van huis? Om toch niet achter te blijven, stap je de komende maanden ook maar goed ingepakt op de fiets zonder dat je precies weet waarom je dit doet.
In de eerste plaats is het belangrijk je te realiseren, dat je door middel van training je lichaam uitput. Wanneer je na trainingsarbeid je lichaam voldoende tijd en rust* geeft, zal je van deze uitputting herstellen. Sterker nog, je lichaam past zich in die mate aan dat je niveau na de herstelperiode hoger ligt ten opzichte van het moment dat je met de training begon.
*ook na feest(dagen) en hard werken of studeren moet het lichaam tijd krijgen om te herstellen
Als je echter te snel achter elkaar te zware inspanningen doet, raakt het lichaam uitgeput en wordt het conditioneel slechter. Dat betekent dus dat je trainingsbelasting altijd rustig en voorzichtig – met voldoende herstel - op moet bouwen. Na een zwaar seizoen en een welverdiende rustperiode zal je dus niet meteen kunnen beginnen met zeer zware trainingen. Dat kan je lichaam simpelweg nog niet aan. Je raakt eerder overtraind dan dat je sterker wordt.
"Kun je dan alleen maar conditie opbouwen met lange duurtrainingen?"
Bouw de zwaarte van je training daarom op. De zwaarte wordt echter niet alleen bepaald door de intensiteit, maar ook door de duur van de training. Een korte intervaltraining kan net zo belastend zijn voor het lichaam als een lange duurtraining. Waarom kiezen sommige fietsers dan toch voor die lange duurtrainingen? Sommige van hen beweren dat intervaltrainingen in deze periode van het jaar zelfs slecht zijn. Kun je dan alleen maar conditie opbouwen met lange duurtrainingen?
Het antwoord is nee. Het rustig opbouwen van trainingen betekent dat je het lichaam voldoende tijd en rust moet geven om te herstellen. Dit houdt verband met de belasting van de training en dus niet met enkel de intensiteit of alleen met de duur van de training. Wanneer je beter wilt worden is het ook in de wintermaanden verstandig om af en toe een anaerobe prikkel aan het lichaam toe te dienen. Denk bijvoorbeeld aan een leuke toertocht op de mountainbike of een avondje naar de wielerbaan.
Koud, nat, snel donker. Niet op de wielerbaan! Lees deze 4x tips wanneer je in de winter op de baan fietst.
Fanatieke, goed getrainde renners doen er verstandig aan om in deze periode van het jaar specifiek te trainen op het aerobe vermogen. Dat komt voort uit twee redenen. Ten eerste wijst onderzoek uit dat elitesporters die trainen op een bepaald onderdeel meer progressie boeken. Zij worden niet beter van een gemixt programma met veel verschillende trainingsprikkels. Een wielrenner van hoog niveau moet dus specifiek trainen op het aerobe vermogen. De tweede reden waarom het voor renners verstandig is juist in deze periode van het jaar op het aerobe vermogen te trainen, is dat verbetering op dit trainingsgebied relatief een lange uitwerking zal hebben in vergelijking met het anaerobe vermogen.
Ook voor fietsers die minder fanatiek zijn is trainen op aeroob vermogen een slimme keuze. Bouw je trainingen uit door de focus steeds meer te verleggen op de energiesystemen die een kortere uitwerking hebben, zoals het anaerobe vermogen. Door middel van een goede planning – en verslaglegging - zorg je er dan voor dat de wedstrijd, tocht of belangrijke uitdaging plaatsvindt op het moment dat alle fysieke vereisten precies als puzzelstukjes samenvallen in een perfecte vormpiek.
Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.
Neem Fietssport PLUSOprichter en eigenaar van Cyclinglab en de JOIN Cycling app. Samen met voormalig profwielrenner Laurens ten Dam en Stefan Bolt maakt Jim de succesvolle Beter Worden Podcast.
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Wij geven je 5 praktische tips om de Hollandse wind te trotseren.
Jij laat je toch niet tegenhouden door een buitje?
Van beginnende fietser naar berggeit.
Je wordt beter op de fiets, bent klaar voor je eerste avontuur én meer!
Train niet te lang!
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
In training voor de Jean Nelissen Classic.
Draai 4 weken lang gratis proef.
Nooit meer alleen bandje wisselen of solo tegen de wind in stoempen.