Wat is dikke lucht? En heb je er als fietser écht last van?
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Je moet er iets voor over hebben. Een ritje naar Hillegom bijvoorbeeld, want daar huist het kantoor en de nieuwe productieruimte van de makers van de TrueBike, TrueKinetix. Een bedrijfje dat een paar jaar geleden werd opgericht en momenteel zo’n twintig van deze redelijk prijzige (€3.425,-) indoortrainers per week zelf bouwt en aflevert. Fietssport kreeg de geledenheid om er eentje aan de tand te voelen.
Zelf een proefritje maken? Geef je dan onderaan deze pagina op voor de exclusieve testmiddag die we op 21 januari 2022 voor NTFU/Fietssport PLUS-leden organiseren.
Het brein achter TrueBike is Bas van Rens, ondernemer en triatleet. In de winter van 2016 fietste Bas veel binnen om zich te plaatsen voor het WK Ironman op Hawaï. Hij had echter het idee dat hij op een indoor trainer de verkeerde spiergroepen trainde. Toen Bas vervolgens de kwalificatie voor het WK op 8 minuten misliep, besloot hij om zijn eigen trainer te bouwen. Een jaar later zei hij zijn baan als CEO van een sporttec bedrijf op en zag TrueKinetix het levenslicht.
In 2018 werd in samenwerking met TU Delft en TU Eindhoven het eerste prototype gebouwd en datzelfde jaar schafte NOC*NSF de eerste TrueBike aan. In 2020 kwam de TrueBike 2.0 op de markt en zijn de geavanceerde trainingsfietsen niet meer aan de slepen.
Waar deze fiets op het eerste gezicht, qua uitstraling en prijs, misschien alleen voor de elite geschikt lijkt, is niets minder waar. Steeds meer mensen willen, zeker nu de sportscholen en sportverenigingen gesloten zijn, op een goede manier aan hun gezondheid en conditie kunnen werken vanuit huis.
Natuurlijk, de fanatieke wielrenners en competitieve triatleten zullen smullen van de waardes die de TrueKinetix TrueBike op het ingebouwde scherm kan toveren. Niet alleen hartslag, cadans, wattage en snelheid worden weergegeven, maar bijvoorbeeld ook de kracht in de trapbeweging. Al deze waardes kunnen in gemiddeldes en grafieken op het scherm weergegeven worden.
In eerste instantie lijkt het wat veel informatie tegelijk op het scherm, maar met de simpele bediening en een uurtje fietsen heb ik aardig door hoe het werkt en merk ik zelfs dat de interface bijna een rustgevende werking heeft.
Dat indoorfietsen niet alleen voor de fanatieke fietser is, maar ook voor een breder publiek interessant is, blijkt wel uit de populariteit van de online platforms en digitale werelden waar kan worden gefietst. Hoewel de TrueBike deze plaforms niet op het eigen scherm kan weergeven (je hebt dus wel een extra laptop of tablet nodig), is er een makkelijke connectie te maken. Hierdoor is de TrueBike er ook voor diegene die wil trainen, maar die bijvoorbeeld door tijdgebrek daar niet voor naar buiten kan.
Wellicht is de TrueBike er zelfs wel voor de milieubewuste fietser. Waar andere indoortrainers constant aan een stekker liggen, wordt de energie die je in de TrueBike stopt, opgeslagen en is daarmee (bijna) zelfvoorzienend. Ongeveer één keer per tien ritten moet de fiets even aan de stekker om de accu bij te laden.
Natuurlijk kan je op deze manier de aanschafprijs niet terugverdienen in de stroomrekening, maar het is een mooi extraatje, en zorgt ervoor dat je de makkelijk verplaatsbare fiets echt overal neer kan zetten. De TrueBike is voor iedereen die wil en kan investeren in een goede indoortrainer naast een mooie buitenfiets.
De TrueBike heeft één groot verschil met andere indoortrainers: het heeft geen vliegwiel. De weerstand om te kunnen fietsen wordt bepaald door het remmen van twee motoren op de aandrijving van de fiets. Met een computer wordt 10.000 keer per seconde de weerstand berekend en aangepast en dat merk je. De weerstand wordt veel soepeler opgebouwd en is veel stabieler dan bij andere indoortrainers.
"Hierdoor voelt het heuvel op en af fietsen een stuk realistischer"
Ook de pedaalslag en de spieren die je hiervoor gebruikt lijkt een stuk meer op het buitenfietsen. Door het ontbreken van een vliegwiel is de kracht die je kan zetten tijdens het naar beneden duwen van het pedaal een stuk hoger. Het pedaal wordt immers geremd door de computer in plaats van vooruitgeduwd door een vliegwiel. Dit voelt niet alleen prettiger aan, je belast hierdoor ook de juiste spiergroepen en je verbetert hiermee je spierkracht.
Naast een juiste weerstand en beweging is het frame uitgerust met zachte doppen waarmee het op de ondergrond staat. Deze doppen zorgen er samen met het licht soepel meebewegende frame voor dat het gevoel ontstaat dat je meer kracht kwijt kan in de fiets. Het voelt lang niet zo statisch aan als de gemiddelde spinningfiets.
Dat merk ik meteen als ik probeer het wattage te halen dat ik op andere indoortrainers lijk te halen. Als ik ga staan op de pedalen reageert de fiets in beweging op de kracht die er in wordt gestopt. Helaas haal ik mijn piek wattage van andere indoortrainers niet. Het wattage komt veel meer overeen met wat ik op de weg (op een goede dag) zou kunnen halen.
Met deze kenmerken voldoen ze met de TrueBike wat mij betreft aan de belofte van realistisch indoorfietsen. Waar ik vaak in de lente weer buiten op de fiets stap en meteen voel dat dit anders is aan de spieren, stap ik nu na een uurtje af zoals ik ook buiten van de fiets zou stappen. Op deze manier zou je met de meest realistische indoortrainer kunnen fietsen in de video-omgevingen van BKOOL. Veel realistischer kan het volgens mij niet worden vanuit de woonkamer.
Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd of een TrueBike wat voor jou is? Schrijf je in voor het testevenement dat we vrijdag 21 januari met TrueKinetex in hun 'pain cave' in Hillegom organiseren. Er is plek voor 10 geïnteresseerde fietsers, wacht dus niet te lang met aanmelden. Je vindt de ledenactie helemaal onderaan deze pagina.
Tekst: Geert Lantink
Redactie Fietssport
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Wij geven je 5 praktische tips om de Hollandse wind te trotseren.
Jij laat je toch niet tegenhouden door een buitje?
Van beginnende fietser naar berggeit.
Je wordt beter op de fiets, bent klaar voor je eerste avontuur én meer!
Train niet te lang!
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
In training voor de Jean Nelissen Classic.
Draai 4 weken lang gratis proef.
Nooit meer alleen bandje wisselen of solo tegen de wind in stoempen.