Wat is dikke lucht? En heb je er als fietser écht last van?
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Tot aan de puberteit is er qua lichaamssamenstelling weinig verschil tussen jongens en meisjes. In de puberteit begint de lichaamssamenstelling bij meisjes duidelijk te veranderen onder invloed van oestrogeen. Oestrogeen zorgt voor een toename van de vetopslag en een versnelde botgroei, waardoor vrouwen eerder hun definitieve lengte bereiken dan mannen. Mannen groeien dus iets langer door.
Vanaf de puberteit produceren jongens beduidend meer testosteron. Testosteron zorgt er onder andere voor dat spiermassa wordt gevormd. Ook de testosteronrespons op trainen (verhoogde aanmaak na een trainingsprikkel) is bij vrouwen veel lager; er is soms amper een testosteronrespons te zien, hoewel dit individueel kan verschillen.
In termen van absolute kracht zijn vrouwen in het algemeen minder sterk dan mannen, simpelweg vanwege het feit dat ze (kwantitatief) minder spiermassa hebben. De kwaliteit van het spierweefsel is echter hetzelfde. Met andere woorden, een kubieke centimeter skeletspier van een vrouw kan evenveel kracht genereren als een kubieke centimeter bij een man. Ook hebben vrouwen in vergelijking met mannen een gelijk hartminuutvolume bij een bepaald submaximaal inspanningsniveau. Het hartminuutvolume staat voor de hoeveelheid bloed dat per minuut door het hart wordt rondgepompt. Echter, het blijkt dat vrouwen per hartslag minder bloed wegpompen (door een kleinere linkerhartkamer). Dit wordt tijdens die submaximale inspanning gecompenseerd door een hogere hartfrequentie. Tijdens maximale inspanning is het hartminuutvolume bij vrouwen kleiner, wat ook weer een effect heeft op de prestatie. Daarnaast hebben vrouwen een iets kleinere longcapaciteit.
De VO2max, de maximale hoeveelheid zuurstof die iemand kan verbruiken tijdens zware inspanning, is bij vrouwen lager. Er kan worden gesteld dat in het algemeen goed getrainde vrouwen een 10% lagere VO2max hebben dan mannen. Een lagere VO2max waarde bij vrouwen kan worden verklaard door een grotere vetmassa, een lager hemoglobine, een lager hartminuutvolume en minder spiermassa.
Er blijkt bij vrouwen geen algemeen patroon te zijn voor de prestaties tijdens specifieke fasen van de menstruatiecyclus. Vrouwen die echter last hebben van het premenstrueel syndroom (PMS) of dysmenorroe (pijn of buikkrampen bij menstruatie), zullen waarschijnlijk minder goed presteren.
"Vrouwen kunnen zeker hun mannetje staan in de door mannen gedomineerde fietssport."
De fietstraining voor vrouwen ziet er in principe hetzelfde uit als voor mannen (duurtraining aangevuld met intervaltraining). Vrouwen laten ook dezelfde progressie in hun prestaties zien als mannen. Daarnaast is het zeer zinvol om core stability training te doen om blessures te voorkomen en prestaties te verbeteren. Ook krachttraining heeft zeker zin. De krachttraining dient echter aanvullend te zijn, en mag niet de plaats innemen van de fietstraining.
Versterk je basis: lees onze tips.
Vrouwen kunnen zeker hun mannetje staan in de door mannen gedomineerde fietssport, maar of ze meekomen met de grote kanonnen? Samenvattend komt dit door lagere testosteronconcentraties, minder spiermassa, een lager maximaal hartminuutvolume, een kleiner longvolume en een lagere VO2max.
Auteur: Marcel Schmitz
Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elke 2 maanden ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.
Meer infoRedactie Fietssport
Plus zes tips om de snelheid er in te houden.
Wij geven je 5 praktische tips om de Hollandse wind te trotseren.
Jij laat je toch niet tegenhouden door een buitje?
Van beginnende fietser naar berggeit.
Je wordt beter op de fiets, bent klaar voor je eerste avontuur én meer!
Train niet te lang!
Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.
In training voor de Jean Nelissen Classic.
Nooit meer alleen bandje wisselen of solo tegen de wind in stoempen.
Draai 4 weken lang gratis proef.