Het einde van zadelpijn
Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem. Goede verzorging kan veel voorkomen.
Als de angel van een bij nog in je huid steekt, gebruik je een pincet of vingernagel om deze zo snel mogelijk eruit te halen. Vervolgens koel je de plaats van de insectensteek af met ijs om zwelling, jeuk en pijn te beperken. Een jeukwerende lotion of zalf kan ook helpen. Na drie tot zes uur zal de irritatie minder worden.
Is dat niet het geval dan is een bezoek aan de huisarts raadzaam. Neem ook contact op met je huisarts als je gestoken bent in je neus, mond, keel, hals of tong, maar ook als je op een andere plek een reactie ziet (roodheid/jeuk).
Als je door een bij gestoken wordt, heb je gewoon pech; dat kun je eigenlijk niet voorkomen. Een wespensteek is een ander verhaal.
1. Wees voorzichtig met buiten eten en drinken als er wespen in de buurt zijn. Dek eten zo lang mogelijk af en controleer iedere hap of slok. Laat kinderen niet zonder toezicht buiten eten.
2. Sla niet naar wespen; je maakt ze bang en vergroot daarmee de kans op steken. Beweeg zo min mogelijk tot de wesp wegvliegt.
3. Wees zuinig met het gebruik van sterk geurende parfums, zepen en andere huidverzorgingsproducten. Wespen zijn er gek op. Dit geldt overigens ook voor de geur van transpiratievocht. Dus vooral niet zweten als je met 40 km/uur door de polder fietst.
4. Zorg onderweg dat je fietskleding goed aansluit, zodat ze niet naar binnen kunnen vliegen, want dan raken ze in paniek.
5. Hetzelfde geldt voor je mond: niet wijd open, maar gebruik je bovenlip als “vangrail”. Onderkaak iets naar achter schuiven, dan haal je van onderaf adem in plaats van recht van voren. Staat niet echt sexy, maar een wesp of bij in je mond maakt je er ook niet aantrekkelijker op.
/imgRedactie Fietssport
Zadelpijn is een veelvoorkomend probleem. Goede verzorging kan veel voorkomen.
Wat gebeurt er in je lichaam als verzuring optreedt?
Ook snel last van koude tenen? Houd ze lekker warm met deze 7 tips.
Vermoeid, slechte eetlust en prestaties? Misschien ben je overtraind.
Nekklachten: wel of niet naar de huisarts?