De iconische rood-witte toren op de Mont Ventoux komt in zicht. Mijn dochter Nadine brabbelt gezellig in de fietskar. We hebben net een pitstop gemaakt. Wie had ooit gedacht dat ik een luier zou wisselen op de kale berg!
Het is een warme zomerdag in augustus en ik beklim de Kale Berg tijdens Klimmen Tegen MS, om geld op te halen voor onderzoek naar multiple sclerose. De beklimming is tevens de ultieme test voor de Thule Chariot Lite fietskar die ik aan een review onderwerp.
Met Nadine (dan 10 maanden oud) in de fietskar heb ik dik twintig kilo aan de spreekwoordelijke trekhaak hangen. Dat maakt de beklimming (21 kilometer, 7 procent) een zware kluif. Maar niet onmogelijk: na 3,5 uur bereiken we de top. Nadine heeft de mooiste vergezichten gemist: ze lag de laatste kilometers heerlijk in de fietskar te slapen.
Zweeds design
Thule is natuurlijk bekend als fabrikant van fietsendragers, dakkoffers en ook fietskoffers. Met de Thule Chariot biedt het Zweedse merk een serie fietstrailers voor meerdere activiteiten. De fietskarren zijn ontworpen voor fietsen, wandelen, joggen en skiën.
Voor de laatste twee toepassingen moet je wel afzonderlijke kits kopen. De Thule Chariot Lite is met 11,7 kilo de lichtste versie, wat hem een goede keuze maakt voor sportieve fietsers. Als je met een kar van Thule wilt joggen, adviseren ze een ander model zoals de Thule Chariot Cross of Thule Chariot Sport. De kar die ik testte, is geschikt voor kinderen tot vier jaar of 22 kilo. Prijskaartje: 924,95 euro.
Kernwaarden van de Zweedse fabrikant zijn: ‘kwaliteit, veiligheid, eenvoudig in gebruik & het ultieme design’. Dat zie je terug in het ontwerp. De fietskar is fraai vormgegeven, met een aerodynamisch design en stoere aluminium buizen. Alle onderdelen ademen kwaliteit. Van het robuuste kliksysteem, de stevige ritsen van de kap tot het stevige regenscherm dat perfect aansluit op de kar.
In elkaar zetten
De kar is eenvoudig in elkaar te zetten. Je klapt de cabine uit en klikt de wielen erop (let op de rijrichting van de banden). Vervolgens klik je de fietsarm in de opening aan de voorzijde. Met een draaiknop zet je de arm vast. Je vervangt de snelspanner van je fiets voor een speciale snelspanner met koppelstuk dat Thule meelevert.
"Vlaggetje erop, kindje erin en fietsen maar"
Je monteert het koppelstuk aan de rechterzijde van je frame en hangt de fietskar eraan. Je zet de kar vast met een dubbel veiligheidssysteem. Vlaggetje erop, kindje erin en fietsen maar!
Fietsen met een kar is wennen
Het fietsen met de Thule Chariot Lite is even wennen. Door het extra gewicht kost het veel meer kracht om de pedalen rond te krijgen. Als je de benen stilhoudt of remt, voel je de kar een beetje schokken. Net zoals met een aanhanger achter de auto. De extra kilo’s aan de trekhaak zorgen ook voor een hogere belasting voor je gestel. De eerste ritten had ik daardoor wat last van mijn pezen. Gelukkig verdwenen de pijntjes naar mate ik meer ritten had gemaakt.
Ga je met de fietskar de heuvels of bergen in? Monteer dan een zo licht mogelijk verzet, want je zal het nodig hebben! Als training voor de Mont Ventoux maakte ik de eerste hoogtemeters met Nadine op de Posbank in de Veluwezoom. Halverwege deze bult kreeg ik mijn verzet (11/28) nog maar net rond. De Mont Ventoux heb ik met een 11/34 cassette gereden, waarbij ik het grootste kransje hard nodig had.
Pluspunten
Ik heb de fietskar in de zomer en herfst van 2022 gebruikt voor sportieve fietsritten met Nadine en/of mijn partner Esther samen. Ik heb de kar ook gebruikt voor lange wandelingen en voor fietsritten op vakantie. Aan het laatste, bewaar ik de mooiste herinneringen.
"De fietskar is een uitkomst als je samen met je partner en een jong kind sportief wilt fietsen"
Samen met Nadine en Esther door de wijngaarden fietsen in Frankrijk, genieten van het zonnetje, picknicken met prachtig uitzicht. De fietskar is een uitkomst als je samen met je partner en een jong kind sportief wilt fietsen. Voor korte ritten pakte ik toch vaker uit praktisch oogpunt de ‘gewone’ fiets met kinderstoeltje.
Wat de andere gebruiker, de kleine Nadine, van de fietskar vond? Ik kan het haar niet vragen, maar afgaande op het gezellige gebrabbel in de fietskar is ze erover te spreken. Nadine zit tijdens ritten comfortabel in haar stoeltje en geniet zichtbaar van het uitzicht. Tijdens warme dagen bood het zonnescherm beschutting en op koude dagen beschermde het regenscherm tegen de koude wind.
Minpunten
Minpunten zijn er ook. Allereerst het formaat van de kar. Hij is in te klappen, maar neemt toch een hap uit de ruimte in je schuur. Niet erg als je plek genoeg hebt, maar wel een uitdaging als je klein woont in de stad.
Ten tweede: de snelspanner met koppelstuk. Je duwt het massieve metalen koppelstuk met de snelspanner tegen je frame. Dat kan leiden tot beschadigingen. Het koppelstuk is dermate groot dat het niet op alle frames past. Het koppelstuk niet geschikt voor carbonframes. Aangezien veel racefietsen, gravelbikes en mountainbikes tegenwoordig van carbon zijn, valt een hele reeks fietsen dus af voor gebruik met de fietskar. Ik heb de kar uiteindelijk aan mijn aluminium gravelbike gehangen.
Conclusie
Het eindoordeel is desondanks positief. De Thule Chariot Lite fietskar is een kwalitatief hoogwaardige fietskar waarmee je jaren fietsplezier kunt beleven met je kindje. Ingeklapt is hij prima mee te nemen op vakantie. Het fietsen met de kar is pittig, vooral met beklimmingen. Maar zeg nou zelf: niets mooiers dan samen met je kleintje fietsavonturen te beleven, toch?
Check
Thule.com als je meer wilt weten over deze sportieve kindervriend op wielen.