• Ons werk
  • Gewijzigd op 11 september 2023

Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel

Op woensdag 13 september vindt de eerste Dag van de Fietsbel plaats. Het doel van deze dag is om het belang van de fietsbel onder de aandacht te brengen bij wielrenners, mountainbikers en gravelbikers om zo veiliger en vriendelijker te fietsen.
Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel
Woensdag 13 september: Dag van de Fietsbel
Een fietsbel gebruiken vergroot je veiligheid in het verkeer en voorkomt ergernissen. Om dat besef bij zoveel als mogelijk wielrenners, mountainbikers en gravelbikers te vergroten, roept CloseTheGap - bekend van de HideMyBell - woensdag 13 september uit tot Dag van de Fietsbel.

"Als fietser rijd je over verschillende wegen waar ook veel andere weggebruikers gebruik van maken, met soms flinke snelheidsverschillen en/of beperkte ruimte. Goede communicatie en gedrag is dan een vereiste om ongelukken en ergernissen te voorkomen. Medeweggebruikers waarschuwen met een fietsbel is in ieder geval een goed begin", laat CloseTheGap weten.

Fietsbel is de norm én wettelijk verplicht

Voor de meeste wielrenners, mountainbikers en gravelbikers is het gebruik van een fietsbel gelukkig de norm. Dat is mooi, want een fietsbel verkleint dus de kans op valpartijen en voorkomt irritaties. Toch blijft wielersportbond NTFU het gebruik van een fietsbel stimuleren. Er zijn altijd mensen die net beginnen met wielrennen, mountainbiken of gravelbiken en niet weten dat een fietsbel wettelijk verplicht is bijvoorbeeld.


Daarom zetten NTFU en Fietssport zich samen ervoor in dat zoveel als mogelijk fietsers van zich laten horen, door hun fietsbel te gebruiken. "Een fietsbel kost en weegt tegenwoordig haast niets en scheelt ergernis bij andere weggebruikers. Gewoon even bellen als je in wilt halen. Als je dat op tijd doet, is er ook de ruimte om dat te doen. En geef een vriendelijk ‘dank je wel’ bij het passeren", aldus Ellen Dobbelaar die als communicatiemedewerker bij de NTFU werkt.

Kijktip: Veilig fietsen in een groep

Fiets je regelmatig in een groep? Bijvoorbeeld bij de club of met vriend(inn)en? Kijk dan onze video's over veilig fietsen in een groep, met onder andere tips om te communiceren, ritsen, doordraaien én hoe je veilig inhaalt of passeert.
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant