Welke toertocht ga jij dit weekend fietsen?
Schrijf je in en geniet van leuke routes in een mooie omgeving.
Een toertocht fietsen is fantastisch. Nieuwe wegen en paden ontdekken. Geen gedoe met GPS of kaarten, maar gewoon de pijltjes, lintjes of bordjes volgen. Lekker je hoofd leegtrappen en genieten van de natuur.
Meedoen staat gelijk aan een onvergetelijke ervaring. Zo kun je alleen of met vrienden fietsen, heuvels of kaarsrechte wegen bedwingen, dichte bossen of uitgestrekte heidevelden doorkruizen. Jij bepaalt hoe, wat, waar en wanneer je wilt fietsen. Genieten staat voorop.
"Genieten staat voorop"
Toch kunnen we ons goed voorstellen dat je als beginnende toertochtrijder een aantal vragen hebt. Dus hebben we 12 vragen én antwoorden voor je op een rijtje gezet. Hiermee willen we zoveel mogelijk ‘hobbels’ gladstrijken zodat jij straks goed voorbereid aan de start staat.
Nederland gaat van het slot. Maar hoe staat het met de toertochten? Een korte update.
Ja, dat kan; de start is meestal tussen 8.30 en 10.30 uur. Bij langere tochten kun je vaak ook eerder vertrekken. Houd je van doortrappen? Vertrek dan zo vroeg mogelijk. Fiets je liever op je dooie akkertje? Kies dan een zo laat mogelijke starttijd.
Als de organisatie gebruikt maakt van Start & Go, dan ben je als Fietssport PLUS of NTFU snel onderweg.
Dat verschilt heel erg per tocht. Aan sommige tochten doen maar een paar honderd deelnemers mee waardoor je hele stukken van de route heerlijk voor jezelf hebt. Ideaal om zelf je tempo te bepalen en van de omgeving te genieten.
Andere tochten trekken duizenden deelnemers. Dit lijkt veel, maar in de praktijk verspreidt dit aantal zich meestal vrij snel over de route.
Natuurlijk kom je onderweg wel andere deelnemers tegen, maar dit draagt alleen maar bij aan de fietsvreugde; iedereen is goed gehumeurd en vindt het leuk om met andere fietsliefhebbers zijn of haar favoriete sport te beoefenen.
In alles. Ten eerste is het leuk om in een nieuwe omgeving te fietsen. Dijken, polders, bossen, heidevelden, heuvels: je beleeft ze op een compleet andere manier als je ergens anders fietst. Echt waar.
Daarnaast heeft de organisatie, veelal de routemeesters van een lokale fietsverenging, zijn stinkende best gedaan om een mooi rondje voor je uit te stippelen.
"Mooier wordt het niet"
Dit betekent dat je verzekerd bent van de fraaiste fietspaden, de stilste achterafweggetjes, de spannendste singletracks, de uitdagendste gravelstroken en de pittigste klimmetjes. Mooier wordt het niet.
Tenslotte kom je bij mountainbike- en graveltochten vaak ook nog eens op plekken waar je normaal gesproken niet mag fietsen – de toertochtorganisatie heeft voor die dag dan uiteraard de benodigde vergunningen voor het desbetreffende (natuur)gebied geregeld.
Ja, tijdens een toertocht krijg je bij een zogenaamde verzorgingspost altijd eten en drinken aangeboden. Denk hierbij aan bouillon, ontbijtkoek, sinaasappelpartjes, banaan, plakken cake, sportrepen, rozijnen, energiedrankje, water etc.
Toch is het verstandig om zelf ook iets mee te nemen, bijvoorbeeld een paar gelletjes, sportrepen of boterhammen. Als beginner weet je namelijk nog niet precies wanneer je honger of dorst krijgt. Neem daarom ook altijd 1 of 2 volle bidons (500 of 750ml) mee.
Zo blijft je energieniveau tijdens het fietsen op peil.
Vergeet vervolgens niet om onderweg regelmatig bij te tanken. Probeer elk kwartier een paar slokken te nemen en ieder uur wat eten naar binnen te werken. Doe je dit pas als je dorst of honger hebt, dan ben je eigenlijk al te laat.
Deze vraag kun je alleen zelf beantwoorden. Toertochten heb je namelijk in alle soorten en maten. Van een 25 kilometer lange mountainbikerit in de Achterhoek tot een 200 kilometer lange wielertocht in de Limburgse heuvels. Kies er gewoon eentje uit die bij jouw conditieniveau past.
Het is wel handig om wat fietskilometers in de benen te hebben. Het aantal hangt onder andere af van je sportieve achtergrond, je huidige conditie en de lengte van de tocht.
Zo moet de een maandenlang trainen om 100 kilometer te fietsen terwijl de ander deze afstand zo uit zijn mouw schudt. Ons advies: plan een paar weken van tevoren een rit die vergelijkbaar is met de toertocht waaraan je wilt meedoen.
Aan je conditie werken? Lees hier hoe je dit doet. Ook interessant: Voorbereiding op jouw nieuwe seizoen.
Ga bij twijfel gewoon voor een korte afstand. Haal je vervolgens zonder moeite de eindstreep én vind je het leuk? Dan schrijf je je de volgende keer gewoon in voor een langere tocht.
Dat is makkelijk: op Fietssport.nl staat de zogenaamde toertochtkalender. Hier vind je het grootste aanbod van toertochten van heel Nederland. Met behulp van de kalender kun je tochten eenvoudig filteren op locatie, datum, afstand en type fiets (race, MTB, gravel, recreatief).
Kies een tocht uit en klik verder. Behalve een korte beschrijving en een routekaartje wordt hier ook handig informatie voor je op een rijtje gezet. Denk aan starttijden, verwachte aantal deelnemers, startlocatie en inschrijfkosten.
Inschrijven is simpel. Ga naar Fietssport.nl, kies een toertocht uit en schrijf je in via de ‘Online inschrijven’ button. De rest wijst zich vanzelf.
In verband met corona moet je je bij de meeste tochten vooraf inschrijven. Soms kun je je ook op de dag zelf aanmelden – dit wordt dan expliciet vermeld.
Het inschrijfgeld varieert van zo’n 5 tot 50 euro. Zo betaal je voor een kleine toertocht die door een wielerclub in Friesland georganiseerd wordt, en waar je onderweg een krentenbolletje krijgt, een stuk minder dan voor een toerversie van een bekende voorjaarsklassieker.
Bij deze laatste zijn in de prijs vaak wel een boel extra’s inbegrepen, zoals: persoonlijk stuurbordje, technische ondersteuning onderweg, verzorgingsposten die uitpuilen met eten en drinken en een pastaparty of koersbiertje na afloop.
Fietssport PLUS en NTFU leden krijgen uiteraard korting op het inschrijfgeld.
Absoluut niet! Het leuke van een toertocht is dat je op je eigen tempo een mooie route volgt. Hierdoor heb je alle tijd om van de omgeving te genieten of om gezellig met andere fietsers te socializen. Verder staan bij iedere verzorgingspost enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om je van eten en drinken te voorzien en vaak niet om een praatje verlegen zitten.
"Bij iedere verzorgingspost staan enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om je van eten en drinken te voorzien"
Een keertje flink gasgeven is natuurlijk prima, zolang je de verkeersregels maar niet aan je laars lapt én rekening houdt met andere deelnemers.
Lastige vraag. Om hierachter te komen kun je jouw racefiets, mountainbike of gravelgrinder het beste aan een korte inspectie onderwerpen.
Dit kun je in principe gewoon zelf doen. Controleer of de remmen nog genoeg stopkracht hebben, of de ketting goed gesmeerd is, of alle versnellingen werken, of er voldoende lucht in de banden zit en of stuur- en zadelpen goed vast zitten.
Dankzij dit artikel ga je altijd met de juiste bandenspanning op pad.
Doe deze check wel ruim van tevoren en niet een paar uur voor vertrek. Ben je toch niet helemaal zeker van je zaak? Vraag handige fietsvrienden om advies of laat een lokale bikeshop jouw fiets onder handen nemen.
Je racefiets in topconditie houden? Dat doe je zo.
Veel beginnende fietsers stellen zichzelf deze vraag. Het antwoord is best lastig. Een waterig voorjaarszonnetje is voor de een al voldoende om met blote armen en benen (kort-kort) op pad te gaan, terwijl de ander tot aan de zomer dik ingepakt (lang-lang) op het zadel zit.
Trek in ieder geval een fietsbroek aan. Voor de duidelijkheid: hieronder draag je geen onderbroek! Het in de fietsbroek verwerkte zeem zit namelijk niet alleen comfortabel (demping), maar voorkomt ook allerlei onnodige huidirritaties (schuurplekken). Daarnaast neemt het zeem vocht op waardoor je achterwerk tijdens het fietsen droog blijft.
Met deze kledingtips kom je nooit van een koude kermis thuis.
Een goede helm een must en zijn fietshandschoenen aan te raden! Kies voor de rest van je outfit – ondershirt, shirt, jas – voor technische fiets- óf sportkleding. Draag in ieder geval geen katoen, want dat voert geen vocht af waardoor je snel zeiknat wordt.
Simpel: na de start volg je gewoon de bewegwijzering in de vorm van pijlen, bordjes of lintjes. Deze hangen veelal aan verkeersborden, lantaarnpalen, bomen etc. Hierdoor kun je optimaal van het fietsen en de omgeving genieten.
Er zijn ook toertochten die gebruik maken van GPS-routes . Hiervoor moet je uiteraard wel een GPS-fietscomputer (Wahoo, Garmin, Bryton) of sporthorloge (Suunto, Polar) hebben zodat je de route in de vorm van een GPX-bestand kunt downloaden.
Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.
Schrijf je in en geniet van leuke routes in een mooie omgeving.
Welke toertocht ga jij rijden?
Deze tochten moet je gereden hebben!
Deze zes tochten mag je niet missen!
De ultieme fietservaring voor toerfietsers.
Fietssport is ook van de partij. Fiets jij met ons mee?
Deel met vrienden of voeg toe aan je agenda.
Doe mee aan de winactie en maak kans op een gratis startbewijs.
Zet deze vier tochten op je ridelist!
Doe mee aan de winactie en maak kans op een startbewijs