• Voeding
  • Gewijzigd op 21 juni 2024

De bidon bij koud weer

De R zit in de maand. Korte broek en korte mouwen zijn ingeruild voor isolerende fietskleding. Ook in je voeding moet je met deze veranderende weersomstandigheden enkele aanpassingen doorvoeren.
De bidon bij koud weer

Het grote verschil in vergelijking met zomerse temperaturen is het beperktere zweetverlies tijdens inspanning. Anderzijds is de koude lucht die we inademen minder vochtig, waardoor er meer vochtverlies kan optreden via de luchtwegen. Het totale vocht- en zoutverlies is meestal wel kleiner en je hoeft dan ook minder aan te vullen. Toch blijft het ook in koude omstandigheden belangrijk om regelmatig te drinken.

Blijf aanvullen

Belangrijk is ook dat het energieverbruik tijdens de inspanning onveranderd blijft en dat we in echt koude temperaturen zelfs wat meer warmte-energie moeten produceren om onze lichaamstemperatuur stabiel te houden. Je moet dus wel koolhydraten (KH) blijven aanvullen tijdens de trainingen. De aanbevelingen hiervoor blijven nog steeds identiek, 30 à 60g KH/uur (tot max. 90g KH/uur bij langdurige en/of zeer intensieve inspanningen) vanaf een inspanning die langer dan een uur duurt. Minder vocht en meer energie betekent dat je de gebruikelijke dorstlesser nu kan vervangen door een energiedrank.

Wat is het verschil tussen een dorstlesser en een energiedrank?

Een dorstlesser is een drank die koolhydraten en natrium bevat. Het gehalte aan koolhydraten is niet zo heel erg hoog: 4 tot 8g KH/100ml). Deze dranken noemt men isotoon, omdat het aantal opgeloste deeltjes hierin ongeveer even groot is als in de bloedbaan. Dankzij deze eigenschap kan snel vocht opgenomen worden in onze circulatie en dat is uiteindelijk ook de eerste doelstelling van dorstlessers. Deze drank wordt dan ook vooral aangeraden in warme omstandigheden en/of bij groot vochtverlies.

Bij een energiedrank ligt de nadruk eerder op het energieniveau op peil te houden en daarom bevatten deze een gehalte van 8 tot 15g KH/100ml. Deze dranken zijn hyptertoon en worden aanbevolen wanneer het vochtverlies beperkt is, maar toch eenzelfde gehalte aan koolhydraten vereist is per uur om het energieniveau te stabiliseren

Vergeet ook niet om na afloop van je training of lange toertocht, zoals de Hezinger Grens Klasssieker, Wageningse Wintertocht of Drenthe 200,  onmiddellijk voldoende koolhydraten en eiwitten aan te vullen. De aangesproken reserves dienen opnieuw op peil gebracht te worden en de beschadigde spieren kunnen zich sneller herstellen als hiervoor de nodige bouwstenen aanwezig zijn. Ideaal hiervoor is een hersteldrank. Deze bevat de ideale combinatie van koolhydraten en eiwitten om het lichaam snel te laten recupereren. Rekening houdend met deze voedingstips en lekker warm gekleed in meerdere isolerende laagjes, is het volop genieten van herfsttaferelen en winterse landschappen.

Tip!

Sommige energiedranken kunnen ook warm gedronken worden en zorgen zo in de winter niet alleen voor voldoende energie, maar ook voor extra warmte.

Fietssport Magazine: inspiratie op je deurmat

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor sportieve wielrenners en mountainbikers. Elke 2 maanden ontvang je inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de branche, reisverhalen en tips over training, voeding en gezondheid, zo op je deurmat.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant