• Voeding
  • Gewijzigd op 24 juni 2024

Recept: De wonderreep

Deze snack is een ware wonderreep voor de kilometervreters. Met veel onverzadigde vetten een calorierijke koekreep om je energie onderweg weer aan te vullen. En eenvoudig thuis te maken in een half uurtje.
Recept: De wonderreep

Deze reep bevat eiwitten en vezels voor een goede spieropbouw en darmwerking. En veel calcium, zelfs meer dan in een glas melk. Calcium is belangrijk voor je botopbouw, maar ook nodig voor het goed functioneren van spieren en voor het geleiden van prikkels naar de zenuwen. De magnesium in de reep zal samen met calcium goed werken tegen spierverzuring en spierspanningen. Als je zweet verlies je veel mineralen, zoals magnesium en calcium, maar ook natrium en kalium, die ook in de reep te vinden zijn. Kortom, een geweldige reep om in je achterzak te hebben onderweg.

Het is gemakkelijk te bereiden, in slechts dertig minuten. Daarna zet je het een nacht in de koelkast. Het eindresultaat kun je twee weken gekoeld bewaren.

Wat heb je nodig?

  • 125 gram gemengde noten (gebruik bij notenallergie zonnebloem- en pompoenpitten)
  • 150 gram tahin (wit of bruin), pindakaas kan ook, maar is minder voedzaam
  • 225 gram honing (rijstestroop/ahornsiroop kan ook)
  • 100 gram volkoren meel  (spelt- tarwe- of glutenvrije meel)

Tip: je kunt ook iets cacaopoeder of vanille erdoor mengen

Aan de slag

  • Kook de honing 5 minuten op een kleine pit en roer af en toe door
  • Hak ondertussen de noten klein
  • Voeg de tahin bij de honing en kook het een paar minuten mee
  • Vuur uit en meng 75 gram gehakte noten erdoor  
  • Meng daarna het meel erdoor. Zet de pit even aan en roer, totdat je een dik geheel krijgt
  • Neem een platte bak en leg hier aluminium folie in (extra groot, want je pakt de repen daarmee in)
  • Leg het mengsel op de folie in de bak en maak de koek een paar cm dik (dikte van een mueslireep)
  • Goed aandrukken en strooi hier de rest van de noten bovenop; druk dit goed aan in het deeg, maar wel zo dat je het goed ziet liggen
  • Klap de folie om de koek heen en laat deze op het aanrecht afkoelen
  • Daarna gaat hij een nacht de koelkast in
  • De volgende ochtend heb je een stevige koek die je in reepjes of blokjes kunt snijden

Check ook het recept van deze overheerlijke haverreep! 

 

Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant