Wat heb je als fietser echt nodig: voedingssupplementen of volstaat een gezond dieet?
Check de handige tabel met mineralen en vitamines.
Voornamelijk het ijzergehalte en de koolhydratenbalans zijn bij fietsende vrouwen van groot belang. Sportieve vrouwen verbruiken meer vitamines en mineralen dan niet-sportende vrouwen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat sportende vrouwen naast het sporten ook actiever zijn en dus een verhoogde behoefte hebben. Daarom is het voor iedere actieve vrouw aanbevolen dagelijks een goed uitgebalanceerde multivitamine te gebruiken.
"Voeding rijk aan calcium en magnesium is broodnodig voor sportende vrouwen"
De ijzerbalans van actieve, sportende vrouwen moet op peil gehouden worden. Aanbevolen is een dagelijkse hoeveelheid van 14,8 mg. Onderzoek heeft aangetoond dat veel sportende vrouwen daar niet aan komen. Daarnaast verliest de vrouw tijdens de menstruatie bloed, als ook ijzer. Dit is bij sommigen merkbaar door een toegenomen kortademigheid en snellere vermoeidheid bij training tijdens en na de menstruatieperiode. Een regelmatige inname van ijzer is dan ook aanbevolen. Voeding rijk aan calcium en magnesium is broodnodig voor sportende vrouwen, aangezien dat een van de mineralen is die je uitzweet en verbruikt. Daardoor kan snel een tekort optreden, dat je niet direct voelt. Op latere leeftijd kan dat problemen opleveren met je beendergestel (osteoporose).
Sportende vrouwen hebben de neiging om, ondanks de extra sportbelasting, te kiezen voor een laag energieverbruik. Je verbruik aan energie compenseren met extra koolhydraten hoeft niet te betekenen dat je aankomt in gewicht. Een goede voeding voor een actief sportende vrouw zou voor 60% uit koolhydraten moeten bestaan (15% uit eiwitten en 30% uit vetten: pas op: liefst een hoog aantal onverzadigde vetzuren uit bijvoorbeeld vette vis). Een vrouw moet bij iedere prestatie van minimaal één uur, de tekorten die ontstaan, aanvullen met isotone drank of gels, teneinde haar lichaam de nodige energietoevoer te gunnen. Koolhydraten zitten vooral in graanproducten zoals brood en pasta, maar ook in aardappelen, rijst en peulvruchten. Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten.
/imgRedactie Fietssport
Check de handige tabel met mineralen en vitamines.
Lekker voedzaam en gezond ontbijt.
Wat moet je eten en drinken tijdens je fietsuitdaging? Bekijk het schema.
Voor zowel lunch als diner.
Voeding voor de lange en de korte termijn.
Wat je moet weten over koolhydraten en vetten.
Waar moet je vooral op letten als je sport in de warmte?
Ga je sneller fietsen van een kopje koffie?
Dé vitaminebom voor de fietser.
Wat kun je het beste eten als je voor een tocht nog een eindje moet reizen?