• Training
  • Gewijzigd op 24 juni 2024

Beginnen met klimmen. Deel 1: basisconditie

Langzaam ontwaken we uit onze winterslaap en gaat de blik richting een nieuw wielerseizoen. De periode vanaf eind februari vormt hét moment om je basisconditie op peil te brengen. Het is de basis voor klimmen in binnen- en buitenland.
Beginnen met klimmen. Deel 1: basisconditie

De eerste weken van dit nieuwe wielerseizoen staan dan ook geheel in het teken van het rijden van veel kilometers in zone D1. Het is de laagste hartslagzone en dat betekent lekker rustig fietsen met een hartslag van zo'n 60-70% van je maximale hartslag. Leg je handen losjes op het stuur, buig je armen licht, ontspan je schouders en trap in een rustig tempo. Dit mag je weinig moeite kosten. Je kunt nog normaal met je fietsmaten praten en je hijgt niet. Is dat wel het geval dan fiets je te snel en moet je tempo minderen.

Lees hier hoe je jouw maximale hartslag bepaald en bekijk hier welke trainingszones er zijn.

Opbouwen

In deze eerste periode moeten je billen weer wennen aan het zadel en moet je zelf ook weer aan de fiets wennen. Probeer de hartslag onder controle te houden en laat je niet opjagen. Let op het 'heilige doel'. Je bent namelijk bezig met het opbouwen van je basisconditie en dat is vooralsnog belangrijker dan in een hoog tempo met allerlei groepjes rijden. Laat je maar lekker inhalen; jíj bent op een heel zinvolle manier aan het trainen. Zorg altijd voor een goede warming-up en cooling-down. 

"Laat je niet opjagen. Let op het 'heilige doel"

Deze eerste weken ga je zo'n 2-3 keer per week fietsen en dan rijd je rondjes van tussen 40 en 60 km per keer. Geen interval, maar recht toe recht aan in een rustig tempo. Mocht je er al kilometers op hebben zitten dit seizoen (en ben je dus al verder), dan is er niets op tegen om al naar de 70 (+) km te gaan. Ook hier geldt: het is het begin van het seizoen dus bouw je conditie rustig op. Houd je hartslag en trainingszones in de gaten. Je bent bezig met de basis. 

 

Hartslagzones

Een uitstekende manier om achter je hartslagzones te komen is een uitgebreid sportmedisch onderzoek. Deze worden in diverse Sport Medische Adviescentra (SMA) afgenomen. Een meting is aan te raden voordat je de bergen in trekt. Fietsen in de bergen kost namelijk meer energie en je wilt voorkomen dat je over je grens gaat. Veel succes de komende periode.

In een serie van drie artikelen vertelt Willem Blankwater hoe je je voorbereid op het serieuze klimwerk. Het tweede artikel lees je hier

Beginnen met klimmen. Deel 2: interval

Is jouw basisconditie inmiddels in orde? Dan is het tijd om je lichaam uit te dagen tijdens een intervaltraining.

Lees verder
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant