• Voeding
  • Gewijzigd op 10 juni 2024

Recept: 3x pap!

Pap is een ideaal fietsontbijt. Het is enorm voedzaam en je kunt er een heleboel verschillende smaken en gezonde voeding aan toevoegen. Perfecte brandstof dus om de nodige pk's voor jouw trainingsrit of toertocht te leveren. Eet smakelijk.
Recept: 3x pap!

Hieronder drie verschillende recepten voor je. De havermout is het snelste klaar, de andere twee hebben wat meer bereidingstijd nodig. Je kunt de pap neutraal maken en er later in het bakje smaken aan toevoegen, zoals fruit, noten, pitten zaden, bijenpollen, kaneel, anijszaadpoeder, cacao of honing. Ontdek wat jij lekker vindt en durf te experimenteren. De recepten zijn voor 1 persoon geschikt.

Havermout met rozijnen en kaneel 

Benodigdheden: 1 kopje havermout, 2,5 kopje melk  of een plantaardige ‘melk’,  half handje rozijnen, theelepel kaneel.

Aan de slag 

Schenk de melk in een pan en breng het aan de kook, roer de havermout, rozijnen en kaneel door de melk. Laat dit samen 1 minuut koken. Zet de hittebron uit en leg de deksel op de pan. Laat het geheel even staan.

 

Quinoapap met dadels

Benodigdheden: 1 kopje quinoa, vier dadels, theelepel kaneelpoeder, 2½  kopje amandel-, rijst-, of havermelk. Eventueel naar smaak wat rijststroop toevoegen.

Aan de slag

Snijd de dadels in kleine stukjes. Doe de quinoa en de melk met kaneel in de pan. Breng het aan de kook. Zet het vuur zacht en laat de quinoa in 10 minuten gaar worden. Dadels door de quinoapap scheppen. Hittebron uitzetten. Leg de deksel op de pan en laat nog ruim 10 minuten staan. Eventueel wat rijststroop toevoegen voor de smaak.

 

Boekweitpap 

Benodigdheden: kopje boekweitgrutten, stukje verse gember, halve theelepel kaneel, vier gedroogde abrikozen, 2½ kopje amandel-, rijst- of havermelk.

Aan de slag

Schil de gember en rasp de gember fijn. Snijd de abrikozen in kleine blokjes. Zet de melk op met daarin de boekweitgrutten en geraspte  gember en wacht tot het kookt. Laat de pap met een deksel op de pan 20 minuten zachtjes doorkoken  op een laag pitje (af en toe roeren). Schep de stukjes abrikoos door de pap. Strooi wat kaneel erover.

Eet smakelijk!

Irene Lelieveld
Door Irene Lelieveld

Voedingstherapeut en auteur van 11 boeken over voeding en gezondheid, waaronder Wegwijs in Sportvoeding. Mijn motto is: een gezonde eter voelt zich beter.

Dit vind je misschien ook interessant